Mediation hélpt bij een geschil!

Stel, je hebt een arbeidsgeschil of een geschil met een inwoner. Dan is mediation een prima middel om aan de oplossing te werken. Raymond Vink werkt als mediator bij het Juridisch Kenniscentrum (JKC) van Servicecentrum Drechtsteden (SCD). “Ik help de partijen om een eigen, gezamenlijke oplossing te bereiken.”


Artikel achtergrondfoto_59

Met mediation los je conflicten op, samen met een neutrale conflictbemiddelaar: de mediator, zoals Raymond Vink. “Ik begeleid de onderhandelingen en bewaak het proces, maar ik doe geen uitspraak. Zo nodig zet ik afspraken en/of overeenkomsten op papier, wat de partijen ondertekenen.”

 

Kenmerken

Leggen we het begrip mediation nader onder de loep, dan zien we een aantal kenmerken. Raymond noemt ze op: “Ten eerste is dat de vertrouwelijkheid van de gesprekken tussen partijen en de mediator, maar ook de vrijwilligheid van partijen om deel te nemen. Verder neemt de mediator een onpartijdige en onafhankelijke positie in. Partijen bepalen uiteindelijk zelf de uitkomst van de mediation.”

Wanneer inzetbaar?

Er zijn een aantal situaties waarop mediation een belangrijke rol kan spelen bij de oplossing. “Bijvoorbeeld bij een arbeidsgeschil of een geschil bij burgers onderling (buurtbemiddeling)”, zegt Raymond. “Denk ook aan geschillen binnen onze samenwerkingsrelaties en aan een situatie waarop een burger een geschil heeft met de overheid.”

 

Voordelen

“De inzet van een mediator voor een geschil biedt een aantal aansprekende voordelen”, weet Raymond. “Dat begint met het behoud van de relatie/verbeterde verstandhouding. Je houdt bovendien de oplossing in eigen hand en er is sprake van vertrouwelijkheid. Tot slot is mediation sneller (en goedkoper) dan een civiele/bestuursrechtelijke procedure.”


Bemiddeling

Om het gesprek met de burger te bevorderen zet het SCD ook informele bemiddeling en gespreksbegeleiding in. “Dat gebeurde al bij binnenkomende bezwaarschriften door de collega’s van het team Bezwaar en Beroep van het JKC”, vertelt Raymond. “Maar het JKC bemiddelt ook op andere terreinen waar zich conflicten kunnen voordoen, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen en implementeren van nieuw beleid. Je gaat dan "aan de voorkant" al met de burger om de tafel en probeert zijn/haar belangen en behoeften boven water te krijgen. Door transparant te zijn over wat je als overheid voor opdracht hebt en wat jouw belangen zijn, kun je al aan het begin duidelijkheid scheppen en veel weerstand wegnemen. Een goed (bemiddelings-)gesprek strijkt de plooien in complexe beleidsonderhandelingen in een vroeg stadium plat.”

Suzanne Geerts
Ik begeleid de onderhandelingen en bewaak het proces, maar ik doe geen uitspraak.

 

Raymond Vink

jURIDISCH ADVISEUR/GEREGISTREERD MFN-MEDIATOR

Artikel achtergrondfoto_60

Neem voor meer informatie over mediation binnen het SCD contact op met Raymond Vink, Juridisch Adviseur/Geregistreerd Mfn-Mediator via 078 – 770 21 16.

 

Werk je binnen de Drechtsteden? Dan kun je via het intranet ook een directe mediation-aanvraag doen. 

Samengevat

Voor de volledigheid hieronder de voordelen van mediation en bemiddeling:

  • Mediation openbaart het werkelijke conflict en brengt het tot een oplossing.
  • Mediation verloopt sneller.
  • Ruim twee derde van alle mediations slaagt.
  • Minder bezwaarschriften, wat het ambtelijke apparaat ontlast.
  • Mediation beperkt de kosten van een conflict.
  • Organisaties krijgen een menselijker en persoonlijker gezicht. De afstand tussen overheid en burger verkleint en de wederzijdse betrokkenheid groeit.
Artikel achtergrondfoto_58

Mediation hélpt bij een geschil!- Stel, je hebt een arbeidsgeschil of een geschil met een inwoner. Dan is mediation een prima middel om aan de oplossing te werken. Raymond Vink werkt als mediator bij het Juridisch Kenniscentrum (JKC) van het Servicecentrum Drechtsteden (SCD). “Ik help de partijen om een eigen, gezamenlijke oplossing te bereiken.”

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...